ROTTERDAM - In Nederland rijden steeds minder auto's op gas (lpg). Het aantal auto's met een gastank is de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. Oorzaak is de toenemende populariteit van dieselmotoren. Dat bleek donderdag uit gegevens van de brancheorganisatie RAI.

Reden er in 1991 nog 584.000 auto's op lpg rond, vorig jaar daalde dit aantal tot 323.000. In dezelfde periode steeg het aantal dieselauto's met 320.000.

Diesels zijn zo populair geworden omdat de rijeigenschappen enorm zijn verbeterd, stelt de RAI. Ze zijn volgens de organisatie snel, stil, betrouwbaar en goedkoop.

Bovendien komen auto's met gastanks niet van hun negatieve imago af. Veelgehoorde klachten zijn dat deze wagens beperkte bagageruimte hebben vanwege de gasinstallatie. Verder denken veel chauffeurs dat de motorprestaties niet zo goed zijn, aldus de RAI.

"Maar de lpg-auto's presteren even goed als andere voertuigen. Een oplossing voor de kleine bagageruimte is ook gevonden. De tank kan op de plek van het reservewiel komen", zei een woordvoerster van de RAI.