De Nederlandse directie van bioscoopketen Pathé is eerder dit jaar slachtoffer geworden van fraudeurs. In totaal is er ruim 19 miljoen euro buitgemaakt, blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank dat deze week werd gepubliceerd.

Uit de uitspraak blijkt dat de tweekoppige directie slachtoffer is geworden van zogeheten CEO-fraude.

Op 8 maart ontving de directie een e-mail van het 'hoofdkantoor' met het verzoek 800.000 euro over te maken om een overname in Dubai te betalen. Er werd om strikte vertrouwelijkheid gevraagd.

De directie had twijfels bij het verzoek, maar werkte uiteindelijk toch mee. Meerdere verzoeken volgden vanaf gefingeerde e-mailadressen, gemaakt door personen die zich voordeden als de directeuren van het hoofdkantoor. In een tweede transactie ging het om bijna 2,5 miljoen euro.

Directeur spreekt van een 'wonderlijk proces'

Er werd om grotere bedragen verzocht en de Nederlandse directie bleef voldoen aan de verzoeken. De fraudeurs beweerden de bedragen een aantal weken later terug te zullen storten. De twee directieleden vonden het een opmerkelijk verzoek. "Wonderlijk proces. Nooit zo meegemaakt", zei de directeur.

Uiteindelijk vroeg de directie bij het Franse moederbedrijf om geld. Toen het hoofdkantoor aan de bel trok en vroeg waar het verzoek vandaan kwam, werd duidelijk dat het om fraude ging. In totaal ging het om een bedrag van ruim 19,2 miljoen euro.

Directieleden op non-actief gesteld

De Nederlandse directieleden werden afgelopen voorjaar op non-actief gezet en later ontslagen door het Franse hoofdkantoor. De financieel directeur vocht zijn ontslag aan en de rechter heeft bepaald dat hij tot 1 december 2018 moet worden doorbetaald. Volgens de rechter heeft hij wel verwijtbaar gehandeld.

Volgens de rechter is niet aangetoond dat de twee betrokken zijn geweest bij de fraude. "Pathé lijkt het doelwit te zijn geworden van een professionele bende van fraudeurs, welke door geraffineerde communicatie het vertrouwen van enkele Pathé-medewerkers wisten te winnen", valt te lezen in het vonnis.