Het geld moet ervoor zorgen dat de telefoonverbindingen van zo'n twintig miljoen klanten blijven werken

NEW YORK - Een faillissementsrechter in New York heeft ingestemd met een financiering voor het noodlijdende telecomconcern WorldCom van 750 miljoen dollar. WorldCom krijgt het krediet een dag na zijn aanvraag om surseance van betaling, zo meldde dinsdag The Wall Street Journal.

2 miljard dollar

Het geld moet ervoor zorgen dat de telefoonverbindingen van zo'n twintig miljoen klanten blijven werken, in elk geval tot de eerste hoorzitting van begin september. Dan krijgt WorldCom waarschijnlijk de volledige 2 miljard dollar overbruggingskrediet.

De banken J.P. Morgan Chase en Citigroup plus de investeringsmaatschappij General Electric Capital aan WorldCom gaan de lening van maximaal 2 miljard dollar verstrekken. De instellingen hebben al veel geld gestoken in WorldCom dat een schuldenlast torst van zo'n 41 miljard dollar.

Volgens WorldCom-topman Sidgmore kan de surseance zich nog wel tot in het eerste kwartaal van 2003 uitstrekken. Volgens Amerikaanse specialisten op het gebied van faillissementen is deze zaak veelomvattend, complex en ondoorzichtig. Door met de surseanceaanvraag een beroep te doen op Hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet ontstaat de mogelijkheid orde op zaken te stellen voordat schuldeisers komen binnenvallen.

Enron

De rechter ging ook akkoord met een verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie voor een onafhankelijk onderzoeker. Deze persoon moet nagaan of er sprake is geweest van mismanagament, fraude of andere onregelmatigheden. Een dergelijk onderzoeker is ook aangesteld toen Enron onder Hoofdstuk 11 van het Amerikaanse faillissementsrecht surseance kreeg. Deze energiereus, die met gecompliceerde boekhoudpraktijken zijn winstcijfers had opgepompt, ging uiteindelijk aan zijn schulden ten onder.

Ook WorldCom wordt door beurswaakhond SEC en het ministerie verdacht van malversaties. Vorige maand gaf WorldCom toe een bedrag van 3,8 miljard dollar vijf kwartalen lang onjuist te hebben geboekt. Hierdoor kon het concern over die periode nettowinst schrijven terwijl het feitelijk een verlies leed van 1,2 miljard dollar.

De schuldenlast van WorldCom, met een balanswaarde van 107 miljard dollar en een omzet van 35,2 miljard dollar, kan leiden tot het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. Het concern is, naast de gevolgen van het boekhoudschandaal, vooral insolvabel geworden door te snelle expansie. Zo kocht WorldCom voor, indertijd, een recordbedrag van 36 miljard dollar concurrent MCI. Volgens analisten is toen veel te veel voor goodwill uitgetrokken, de premie die bij een overname wordt betaald naast wat het bedrijf aan bezittingen heeft.

/ECONOMIETelecombedrijf Worldcom vraagt uitstel van betaling aan