AMSTERDAM - ABN Amro is donderdag op de effectenbeurs in Amsterdam beloond voor de halfjaarcijfers die de bank voorbeurs prijsgaf. Handelaren spraken van iets beter dan verwachte cijfers, maar waren vooral opgelucht dat een winstwaarschuwing uitbleef. Enkele branchegenoten moesten eerder wel waarschuwen voor minder winst.


Bekijk video

ABN Amro gaf volgens een handelaar juist gedurfde vooruitzichten voor heel 2002. De koers van het aandeel schoot omhoog en stond net voor de lunch ruim een euro (7,25 procent) hoger op 15,39 euro.

ING en Fortis profiteerden mee met een stijging van respectievelijk 3 en 4,5 procent. Ook Aegon, die rond het middaguur zijn cijfers zou presenteren, deelde in de vreugde. De verzekeraar won 4,85 procent op 12,53 euro.

Mede door de financiële waarden klom de AEX 3,17 procent op ,84 punten. De index kreeg een extra impuls door Reed Elsevier. De Brits-Nederlandse uitgever presenteerde mooie halfjaarcijfers en zag als beloning een koersstijging van 2,67 procent op 11,90 euro. Branchegenoten VNU en Wolters Kluwer zagen hierdoor eveneens winst.

Goede zaken

Ook elders in Europa deden de beurzen goede zaken. Dit gebeurde onder meer onder impuls van stijgende koersen in de VS. Ook de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Brazilië werd goed ontvangen. Met name financiële ondernemingen met belangen in het Zuid-Amerikaanse land profiteerden. Dit ging ook op voor ABN Amro.

De FTSE-index in Londen stond tegen het middaguur 1,7 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt steeg 2,7 procent. Een van de trekkers was chemieconcern BASF, dat goede kwartaalresultaten publiceerde. De Parijse CAC-index pakte 2,4 procent.

In Amsterdam kelderde het aandeel Draka. Het kabelbedrijf kampt met nieuwe tegenvallers, zo bleek uit zijn halfjaarcijfers, en moet nog eens zevenhonderd personeelsleden ontslaan. Het aandeel noteerde bijna 30 procent lager op 12,18 euro.

Beleggers kregen donderdag nog meer halfjaarcijfers te verstouwen. Midkapper Hunter Douglas zag zijn koers met bijna 2 procent stijgen na goede resultaten. Op de lokale markt leverde Grontmij daarentegen ruim 2 procent in.

Euro

De euro viel donderdagochtend in de Europese valutahandel weer wat terug na een goede avond in New York. Voor de munteenheid werd ,9710 dollar tegen 0,9740 op de Amerikaanse valutamarkten. In pond sterling zakte de euro van 0,6335 tot 0,6330 pond.