Italië gaat zijn standpunt over de belangrijkste punten van de begroting niet wijzigen. Dat heeft vicepremier Luigi di Maio vrijdag duidelijk gemaakt op een persconferentie.

"We hebben beloftes gedaan en we gaan deze beloftes nakomen om zo een geloofwaardig land te blijven", zei Di Maio. De leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S) voegde daaraan toe dat de invoering van het voorgestelde basisinkomen en de lagere pensioenleeftijd niet uitgesteld worden.

Donderdag publiceerde de Europese Commissie een herfstraming over de verwachte groei van Europese economieën. Hierin werd de groei van de Italiaanse economie naar beneden bijgesteld.

Ook werd er een groter begrotingstekort verwacht: volgens Brussel 2,9 procent van het bbp in 2019, terwijl Rome in haar conceptbegroting uitgaat van 2,4 procent.

Di Maio verwacht dat de cijfers uit de conceptbegroting kloppen. Volgens hem zal het begrotingstekort van 2,4 procent gehaald worden, vanwege de door hem verwachte economische groei en het snijden in de overheidsuitgaven.

Strijd tussen Brussel en Rome duurt voort

Brussel en Rome zijn al tijden verwikkeld in een strijd om de begroting van Italië. De Europese Commissie heeft een eerste versie van de begroting geweigerd, vanwege het verwachte begrotingstekort. Voor de Commissie was het de eerste keer dat een begroting afgewezen werd.

Volgens Brussel wordt er met de huidige Italiaanse conceptbegroting te weinig gedaan om de grote schuldenlast terug te dringen. Momenteel bedraagt de schuld ruim 131 procent van het bbp.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!