De Britse economie heeft in het derde kwartaal de sterkste groei laten zien in bijna twee jaar. De economie kreeg onder meer steun van hogere consumentenbestedingen. Ook het wereldkampioenschap voetbal zorgde voor een opsteker, omdat Britten daardoor bijvoorbeeld meer drank kochten.

De groei bedroeg 0,6 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal, aldus schattingen van het Britse nationale statistiekbureau. Dat is de sterkste economische vooruitgang in het Verenigd Koninkrijk sinds het vierde kwartaal van 2016. In het tweede kwartaal ging de Britse economie met 0,4 procent vooruit.

"De economie heeft een sterke zomer achter de rug, ondanks de gematigde langetermijnverwachtingen", schrijft het Britse statistiekbureau ONS. "Wel vertoont de economie tekenen van zwakte, met terugvallende auto- en retailverkopen."

Overigens zijn er al enige tijd tekenen van afzwakking te zien van de economie in het land, onder meer door onduidelijkheid rond de Brexit. Omdat er nog steeds geen akkoord is tussen Londen en Brussel zijn Britse bedrijven voorzichtiger met investeringen.

Economische groei van VK mogelijk laagste in Europese Unie

De Europese Commissie ziet de toekomstige groei van de Britse economie niet erg rooskleurig in. Brussel verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in 2019 en 2020 de laagste bbp-groei heeft van de Europese Unie.

Voor 2019 wordt gerekend op een groei van 1,2 procent, een jaar later verwacht de Commissie een economische groei van 1,1 procent. Donderdag publiceerde Brussel de herfstraming.

Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit
60
Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!