De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) gaat achter banken die hun controlerende taak niet goed uitvoeren aan.

Volgens directeur Hans van der Vlist is de FIOD nieuwe witwaspraktijken in de financiële sector op het spoor. "Als banken hun rol als poortwachter niet goed vervullen, komen we bij hen uit", waarschuwt hij vrijdag in Het Financieele Dagblad.

Banken moeten volgens hem alerter zijn op de criminele geldstromen die door hun systemen lopen en die ook actief melden. "Dan kan het, in combinatie met de stille revolutie in opsporingsmethoden, snel gaan met de aanpak van witwassen. Dan schieten we op."

Van der Vlist zegt echter "mixed signalen" te ontvangen of banken hun taken in dit opzicht serieus nemen.

Maandag bleek uit een studie van de Universiteit Utrecht dat in Nederland jaarlijks voor ten minste 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen. Begin september schikte ING in vier witwaszaken voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!