De Federal Reserve (Fed) houdt de rente in de Verenigde Staten zoals verwacht nog even op hetzelfde niveau, blijkt donderdag uit een nieuw rentebesluit van de Amerikaanse koepel van centrale banken.

Analisten verwachten dat de Fed de rente pas in december weer zal verhogen.

De beleidsmakers bij de Fed hebben herhaaldelijk laten weten dat ze de rente geleidelijk willen verhogen. De sterke prestaties van de Amerikaanse economie zouden dat toelaten.

Fed-voorzitter Jerome Powell trekt zich niets aan van de kritiek op het rentebeleid die president Donald Trump heeft geuit. Trump vindt de hogere rentes maar niks. Renteverhogingen leiden er immers toe dat geld lenen duurder wordt en dat kan de groei afremmen.

Bij het vorige rentebesluit in september verhoogde de Fed de rente met een 0,25 procentpunt, naar een bandbreedte van 2 tot 2,25 procent. Het was de derde renteverhoging van dit jaar.

Als de rente in december weer een beetje stijgt, moeten er volgend jaar naar verwachting nog drie rentestappen volgen om de Amerikaanse economie en de inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.