De energielabels op stofzuigers komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Het Europees Gerecht zet daarom een streep door een verordening uit 2014 die voorschrijft dat op alle stofzuigers een label moet zitten dat de energie-efficiëntie aangeeft.

De tests waarin de energiezuinigheid van stofzuigers wordt vastgesteld, worden uitgevoerd met stofzuigers met een lege stofzak. Dat soort tests geven het werkelijke energieverbruik onvoldoende weer, aldus het Gerecht.

De uitspraak is er een in een juridische marathon die de Britse producent van zakloze stofzuigers Dyson heeft aangezwengeld. Volgens het bedrijf worden consumenten misleid als gevolg van de regels omdat de prestaties niet tijdens het stofzuigen, maar alleen met een lege stofzak worden gemeten.

Het Gerecht had het verzoek tot vernietiging van de verordening in 2015 afgewezen, maar in hoger beroep bepaalde het EU-Hof dat dat vonnis niet goed was gemotiveerd. Het oordeel is nu dat het werkelijke energieverbruik tijdens het stofzuigen leidend moet zijn.

De Europese Commissie moet de verordening nu gaan aanpassen. Brussel kan nog wel in hoger beroep gaan en heeft daarvoor twee maanden.