AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag wederom flink onderuit gegaan. Een winstwaarschuwing van verzekeraar Aegon versterkte het negatieve sentiment dat door de aanhoudende koersdalingen in de Verenigde Staten werd veroorzaakt. De Amsterdamse beurs kwam door een verlies van 6,92 procent op het laagste punt sinds mei 1997.

Aegon stelde maandag de winstverwachting met een derde naar beneden bij. In mei ging het verzekeringsconcern nog uit van een winst die gelijk zou zijn aan de 2,4 miljard euro van 2001. Nu verwacht Aegon 30 tot 35 procent minder winst over 2002 door het slechte beursklimaat, de zwakke dollar en toenemende slechte obligatieleningen.

Het aandeel kelderde en stond aan het eind van de dag op een verlies van 17,79 procent. Door het zware gewicht van de verzekeraar in de AEX-index verloor deze fors. Ook andere verzekeraars en banken moesten flink terug. De verwachting is dat ook zij in navolging van Aegon de winstverwachting door het slechte financiële klimaat moeten bijstellen. Elders in Europa daalden de verzekeraars eveneens door Aegons waarschuwing.

De mededeling kwam op de dag dat de Europese beurzen een antwoord moesten geven op het zeer slechte slot van Wall Street vrijdagavond. De Dow-Jonesindex zakte 4,6 procent en de technologiefondsen van de Nasdaq-beurs verloren 2,8 procent. Maandagmiddag was bij opening van Wall Street van herstel geen sprake en zakte beide indices verder weg.