Iran blijft olie verkopen en zal de sancties breken die de Verenigde Staten het land hebben opgelegd. Dat zei de Iraanse president Hassan Rohani live op televisie.

"Amerika wil de olieverkoop van Iran tot nul terugbrengen, maar wij zullen onze olie blijven verkopen." Volgens Rohani zijn de sancties een handelsoorlog van de Verenigde Staten.

Hij wil wel praten met de Amerikaanse president Donald Trump. "Als u zich aan de internationale verplichtingen van uw land houdt, hebben we geen probleem met gesprekken."

Maandag zijn de Amerikaanse sancties ingegaan. De maatregelen zijn bedoeld om de olie-industrie, het bankwezen, de financiële sector, de transportsector en de belangrijke havens te treffen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten hebben ruim honderd multinationals zich teruggetrokken uit Iran vanwege de sancties.

Europa en China willen het verdrag in stand houden

De VS willen Iran dwingen opnieuw te onderhandelen over de nucleaire overeenkomst van 2015. Europa en China willen het verdrag wel in stand houden.

Acht landen hebben van de VS toestemming gekregen om Iraanse olie te blijven kopen. Italië, India, Japan, Zuid-Korea, Turkije en China hebben volgens de VS al hard gewerkt om hun olie-import uit Iran flink te verlagen, maar hebben nog meer tijd nodig om de import naar nul te brengen.