AMSTERDAM - ABN Amro heeft voor bijna 1 miljard dollar aan schuld uitstaan bij het noodlijdende Amerikaanse telecomconcern WorldCom. Maar de bank benadrukt dat ze voor hooguit 100 miljoen euro risico loopt, zo heeft een woordvoerder maandag laten weten.

Het totale schuldbedrag valt terug te lezen in het begeleidende document bij de Chapter 11-aanvraag die WorldCom maandag bij een rechtbank in New York indiende. Via Hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet vraagt het geplaagde telecombedrijf uitstel van betaling aan. De procedure biedt WorldCom ruimte om schuldeisers op afstand te houden en in betrekkelijke rust te redden wat er te redden valt.

In de crediteurenlijst van het Chapter 11-document komt ABN Amro twee keer voor. Via dochter ABN Amro ING Baring heeft de bank voor ruim 753 miljoen dollar aan obligatieleningen uitstaan bij WorldCom. Aan bankleningen zit ABN Amro voor nog eens dik 203 miljoen dollar in het Amerikaanse concern.

1 miljard

Het totaalbedrag van 956.267.853 dollar (bijna 966 miljoen euro) betekent niet dat ABN Amro dat geld ook daadwerkelijk kwijt is bij een bankroet. Een groot deel van de obligatieleningen heeft de bank namens derden in beheer, wat betekent dat het risico niet bij de bank ligt. ABN Amro blijft dan ook bij de eind juni naar buiten gebrachte mededeling dat bij een mogelijk faillissement van WorldCom de schade hooguit 100 miljoen euro bedraagt.

De surseance-aanvraag van WorldCom vloeit voort uit het boekhoudschandaal dat bij het concern aan het licht kwam. Vorige maand gaf WorldCom toe een bedrag van 3,8 miljard dollar vijf kwartalen lang onjuist te hebben geboekt. Hierdoor kon het concern over die periode nettowinst schrijven terwijl het feitelijk een verlies leed van 1,2 miljard dollar.

Op de crediteurenlijst neemt JP Morgan Trust de eerste plaats in, met een bedrag van 17,2 miljard dollar dat het van WorldCom tegoed heeft. Mellon Bank is met 6,6 miljard dollar een goede tweede, gevolgd door Citibank (3,29 miljard dollar) en zakenbank JP Morgan Chase (3 miljard dollar). De totale schuld van WorldCom bedraagt 41 miljard dollar. Daar staat 107 miljard aan bezittingen tegenover.

/ECONOMIETelecombedrijf Worldcom vraagt uitstel van betaling aan