Apple heeft in de maanden juli, augustus en september een omzet van 62,9 miljard dollar (omgerekend 55,4 miljard euro) in de boeken gezet.

Daarmee steeg de omzet met 20 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, bleek uit de kwartaalcijfers die Apple donderdag openbaar maakte.

Het bedrijf verdiende zijn geld voornamelijk met iPhones. In drie maanden tijd gingen er bijna 47 miljoen over de toonbank, goed voor een omzetaandeel van bijna 37,2 miljard dollar.

De dienstenafdeling, waar onder meer inkomsten uit iTunes en de App Store onder vallen, leverden in drie maanden tijd net geen 10 miljard dollar op.

Apple tempert verwachtingen voor komende maanden

Apple waarschuwde donderdag dat het bedrijf de komende maanden vermoedelijk niet aan de hoge verwachtingen kan voldoen. Topman Tim Cook vroeg zich onder meer openlijk af of Apple de vraag naar producten wel aankan.

Daarnaast wees hij op moeilijke omstandigheden in opkomende economieën en minder positieve effecten van wisselkoersen. Het bedrijf verwacht de komende drie maanden een omzet van tussen de 89 miljard en 93 miljard dollar.

Voor de periode oktober tot en met december begint Apple aan een nieuw financieel jaar. Het eerste kwartaal is daarin belangrijk, omdat dat samenvalt met de komst van nieuwe iPhones en andere producten, en de feestdagen.

Voortaan geen verkoopcijfers van iPhones, iPads en Macs meer

Apple gaat voortaan geen openheid meer geven over de hoeveelheid leveringen van iPhones, iPads en Macs. Daarmee volgt Apple andere producenten van smartphones, tablets en computers die dergelijke cijfers vaak ook voor zich houden.

De cijfers zijn volgens Apple niet relevant om te laten zien hoe het met het bedrijf gaat. "Het is een beetje alsof je naar de supermarkt gaat, naar de kassa loopt en de kassière vraagt: 'hoeveel producten heb je daar?' Dat maakt niet veel uit als je wilt weten wat de waarde is van wat er in je karretje zit", zei Cook donderdag.