Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) pleit voor strengere acceptatieprocedures bij alle soorten leningen, ook kleine kredieten.

Volgens de organisatie wordt het bij het afsluiten van een lening dan sneller duidelijk of mensen die wel kunnen betalen.

Voordat iemand een persoonlijke lening kan aangaan, wordt nu al gecontroleerd of de maandlasten van de lening bij het inkomen, de gezinssamenstelling en overige betalingsverplichtingen passen. Dat zou bij andere leningen ook moeten, vindt het Nibud.

Ook is het advies aan kredietverstrekkers om consumenten bij het afsluitproces erop te wijzen beter op de looptijd van de lening te letten.

Totaalbedrag van de lening

Dit zou kunnen door het totaalbedrag van de lening, dat lager is bij een kortere looptijd, duidelijker op de website te laten zien. Nu letten mensen die een lening afsluiten doorgaans vooral op de rente en de hoogte van het maandbedrag.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft momenteel wel een zogeheten consumptief kredietproduct. Hieronder vallen onder meer een doorlopende lening, maar ook een creditcard en zelfs een telefoon op afbetaling horen erbij.