Olie- en gasconcern Shell heeft in het derde kwartaal fors meer winst behaald dan een jaar eerder. Het Brits-Nederlands bedrijf profiteerde daarbij vooral van de gestegen prijzen van olie en gas, maakt het concern donderdagochtend bekend.

De winst van Shell kwam uit op 5,6 miljard dollar (zo'n 4,9 miljard euro), op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten. In het derde kwartaal van 2017 was dit nog 4,1 miljard dollar.

De totale kwartaalomzet klom naar meer dan 101 miljard dollar, van bijna 78 miljard dollar een jaar eerder. De totale productie van olie en gas ging op jaarbasis met 2 procent omlaag tot het equivalent van 3,6 miljoen vaten per dag.

Topman Ben van Beurden sprak in een toelichting van een van de sterkste kwartalen ooit voor het bedrijf. Shell kondigde aan een tweede tranche eigen aandelen in te gaan kopen ter waarde van maximaal 2,5 miljard dollar.

Vorige maand rondde Shell een aandeleninkoopprogramma van 2 miljard dollar af. Het concern is van plan om tegen het einde van 2020 voor 25 miljard dollar aan eigen stukken in te kopen.