Opsporingsdienst FIOD verdenkt een Nederlandse onderneming, die hulpmiddelen in de medische sector levert, van omkoping van artsen. Het bedrijf kon de hulpmiddelen daardoor leveren aan ziekenhuizen waar de artsen werken, is het vermoeden.

De opsporingsdienst van de Belastingdienst heeft dinsdag een inval gedaan in een bedrijfspand in het midden van Nederland, meldt de FIOD donderdag. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

De onderneming wordt verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte. Om welk bedrijf het precies gaat, zegt het Anti-Corruptie Centrum (ACC) van de FIOD niet. De opsporingsdienst vertelt evenmin of er verdachten zijn aangehouden.

De FIOD startte het onderzoek na een melding van een accountant bij de Financial Intelligence Unit - Nederland (FIU-Nederland) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Meldingen accountants leiden tot zeven onderzoeken

Het Financieele Dagblad (FD) schrijft donderdagochtend dat invallen naar aanleiding van meldingen door accountants vaker tot strafrechtelijk onderzoek leiden. 

Meldingen over ongebruikelijke transacties hebben de afgelopen vijf jaar zeker zeventig serieuze signalen van corruptie in het bedrijfsleven opgeleverd.

Het Openbaar Ministerie (OM) en ACC hebben volgens het zakendagblad zeven van de zeventig signalen geselecteerd voor een strafrechtelijk onderzoek. De andere gevallen zijn voor een deel aan de Belastingdienst doorgegeven, schrijft het FD.