Leden van de politievakbonden zijn akkoord gegaan met de nieuwe cao die de bonden hebben bereikt. Daarmee wordt de cao definitief.

De leden van de ACP, NPB, ANPV en VMPH konden de afgelopen weken laten weten of ze het met het principeakkoord eens waren of niet.

Ruim 61 procent van de vakbondsleden die aan de ledenpeiling deelnam, stemde voor, zo maakten de bonden woensdag bekend.

In totaal brachten ruim 16.100 vakbondsleden hun stem uit over de cao. Dat is een respons van slechts 29 procent en dat is veel lager dan de 50 procent respons waar de bonden van uit waren gegaan.

Maar ook bij de 29 bijeenkomsten die de politiebonden organiseerden om de cao uit te leggen, waarop vijfduizend leden afkwamen, bleek uit het aantal opgestoken handen dat een meerderheid positief was.

Drie keer een structurele loonsverhoging

In de nieuwe cao krijgen politiemedewerkers tussen 2018 en 2020 drie keer een structurele loonsverhoging. In totaal is dit een loonsverhoging van 8 procent. Daar komt nog twee keer een eenmalige uitkering van 400 euro bij. Ook worden er meer mensen aangenomen om capaciteitsproblemen op te lossen en de werkdruk te verlagen. 

Verder mogen agenten vier keer negen uur per week blijven werken en krijgen ze meer zeggenschap over hun rooster.

Maandenlange acties gevoerd

De cao geldt voor 65.000 politiemensen. Maandenlang voerden de vier politiebonden acties voor een nieuwe cao. Eerder lieten minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en korpschef Erik Akerboom al weten tevreden te zijn met het nieuwe akkoord.

Het akkoord werd bereikt nadat de bonden medio september "de heftigste acties ooit" wilden houden. Diverse evenementen, waaronder voetbalwedstrijden, zouden in gevaar komen en volgens de minister zou de veiligheid in het geding komen.