De Amerikaanse president Donald Trump heeft goede hoop op een "geweldige deal" met China. Als dat niet lukt, dan worden nieuwe handelstarieven van 225 miljard euro ingevoerd, zei de president maandagavond tegen nieuwszender Fox News.

"De deal moet goed zijn, want zij hebben ons land leeggezogen", voegde hij eraan toe. Trump en Chinese president Xi Jinping gaan in december het gesprek aan om een eind te maken aan de handelsoorlog die tussen hun landen woedt.

De VS wil graag een handelsakkoord met China, omdat de huidige regelingen onvoordelig voor de VS zouden zijn.

Het vertrouwen in een deal lijkt niet zo groot: een nieuwe ronde aan tarieven zou ophanden zijn, meldt Reuters dinsdag op basis van een ingewijde. "De wielen bewegen in die richting", aldus de bron.

Trump dreigt al lange tijd dat hij resterende handelswaren wil toevoegen aan de de lange lijst van Chinese producten waarop nu handelstarieven gelden. Dit zou neerkomen op bijna 225 miljard euro. Dit bedrag kan worden opgeteld bij de ruim 219 miljard euro die nu al wordt geheven.

In de handelsoorlog heeft China tot nu toe als tegenreactie invoerrechten ingesteld op bijna 97 miljard euro aan Amerikaanse goederen.

Op eigen kracht ontwikkelen

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageert terughoudend op de uitlatingen van Trump. Volgens een woordvoerder moet een handelsakkoord voordelig uitpakken voor zowel China als de VS.

Als dat niet mogelijk is, dan heeft China volgens de zegsman er vertrouwen in dat het land op eigen kracht hervormingen kan voortzetten en zichzelf kan blijven ontwikkelen.