De wapendeal ter waarde van 110 miljard dollar (96 miljard euro) die de Amerikaanse president Donald Trump met Saoedi-Arabië heeft gesloten, zou niet de door hem beloofde 500.000 Amerikaanse banen opleveren.

Het aantal banen dat Trump herhaaldelijk heeft genoemd ligt waarschijnlijk drie tot vijf keer hoger dan het aantal dat daadwerkelijk gerealiseerd zal worden, blijkt dinsdag uit documenten van defensiebedrijven die persbureau Reuters heeft ingezien.

Volgens de overeenkomst gaan de Verenigde Staten in eerste instantie voor 110 miljard dollar aan wapens leveren. De komende tien jaar komt daar nog eens 350 miljard dollar bij. Het gaat onder meer om 150 Black Hawk-helikopters, die gedeeltelijk in Saoedi-Arabië zelf zullen worden gefabriceerd.

Een document van vliegtuigbouwer Lockheed Martin gaat bijvoorbeeld uit van de verwachting dat er minder dan duizend banen bij dat bedrijf zullen worden gecreëerd, terwijl dit concern voor 25 miljard dollar aan orders te wachten staat. 

Tienduizend nieuwe Saoedische banen door de deal 

In Saoedi-Arabië zou de deal zo'n tienduizend nieuwe banen opleveren. Als het hele pakket zou worden uitgevoerd, dan zou dit volgens Lockheed achttienduizend bestaande Amerikaanse werknemers aan de slag houden.

Dat is volgens deskundigen echter onwaarschijnlijk. Lockheed Martin wil de cijfers desgevraagd niet bevestigen. 

De wapendeal met Saoedi-Arabië wordt momenteel opnieuw bekeken naar aanleiding van de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Hij raakte vermist tijdens zijn bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel op 2 oktober. 

Het creëren van banen was een van de belangrijkste verkiezingsthema's van Trump. Het Witte Huis heeft nog niet op vragen van het persbureau gereageerd.