Het Verenigd Koninkrijk komt als een van de eerste ontwikkelde landen ter wereld met een nieuwe belasting op digitale diensten.

De 'digitaks' geldt alleen voor techreuzen van het formaat van Facebook en Google. De maatregel werd aangekondigd door de Britse minister Philip Hammond van Financiën.

De nieuwe heffing zou in 2020 moeten ingaan en jaarlijks 400 miljoen pond (bijna 450 miljoen euro) moeten opleveren. Kleine bedrijven en start-ups worden uitgezonderd van de belasting, zodat het vestigingsklimaat voor zulke bedrijven niet wordt aangetast.

Verschillende landen denken al langer na over manieren om inkomsten van buitenlandse digitale diensten terecht te laten komen in het land waar diensten worden gebruikt. Hammond zinspeelde al eerder op een Brits initiatief als een Europese oplossing te lang op zich zou laten wachten.

Voorlopig tijdelijke Europese digitaks

In september bereikten de EU-ministers van Financiën een principeakkoord over een tijdelijke Europese digitaks voor internetbedrijven. De overeenkomst wordt vervangen door internationale regels zodra die er zijn, maar dat kan nog jaren duren.

Herziening van de manier waarop multinationals worden belast, is nodig omdat de regels achterhaald zijn. Bedrijven betalen winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn.

Internetreuzen als Amazon en Apple zijn nu gevestigd in fiscaal aantrekkelijke landen, terwijl ze enorme omzetten draaien in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.