De Chinese overheid overweegt de aankoopbelasting op auto's te halveren van 10 procent naar 5 procent. Dat meldt persbureau Bloomberg maandag. De Chinese overheid heeft de berichtgeving nog niet bevestigd.

De halvering van de aankoopbelasting zou gaan gelden voor personenauto's met een motor van maximum 1,6 liter cilinderinhoud.

De maatregel wordt overwogen om zo de autoverkopen in China aan te wakkeren. De Chinese overheid maakte eerder in oktober bekend dat de verkopen van personenauto's voor de derde maand op rij gedaald waren.

China is wereldwijd de grootste automarkt, dus een teruggang van de verkopen zou een grote economische impact hebben op de auto-industrie wereldwijd. In september werden er ruim twee miljoen auto's verkocht in China, een daling van 12 procent ten opzichte van een maand eerder.

Aandelenkoersen van meerdere Europese autofabrikanten schoten omhoog na de publicatie van het bericht. Om 13.00 uur noteren de Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Volkswagen flinke plussen: 4,8 voor BMW, Daimler (onder meer fabrikant van Mercedes) ging 5,1 procent omhoog en Volkswagen noteerde een plus van 6,2 procent.