"Rusland speelt een vies politiek spelletje en het wordt moeilijk om ze te vertrouwen"

LONDEN - De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, staat klaar voor een prijzenslag op de wereldoliemarkt als Rusland geen einde maakt aan de snelle groei van zijn olieproductie.

"Rusland speelt een vies politiek spelletje en het wordt moeilijk om ze te vertrouwen", aldus een OPEC-functionaris die zaterdag werd geciteerd door de Financial Times.

Enige tijd geleden stemde Rusland er samen met Mexico en Noorwegen mee in om de uitvoer van zijn ruwe olieproductie binnen de perken te houden teneinde de OPEC te helpen de olieprijs binnen een marge van 22 tot 28 dollar per vat (169 liter) te houden. Deskundigen zeggen dat Rusland is blijven triefelen door veel olieprodukten uit te voeren en ruwe olie aan zijn buurlanden te leveren.

Rusland en VS

De OPEC is evenmin blij met de verbetering van de betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten. De VS sporen Moskou aan om meer olie te produceren en uit te voeren. Washington beschouwt Russische olie als een mogelijkheid om minder afhankelijk te zijn van de prijzen die door de OPEC worden gedicteerd. Ook kan Rusland als Amerikaans olieleverancier dienen als de situatie in het Midden-Oosten uit de hand loopt.

De Britse krant The Independent wist in het weekeinde te melden dat Nigeria op het punt staat om uit de OPEC te stappen. Het land zou meer olie willen produceren, maar zit vast aan productieafspraken van het oliekartel. Mocht Nigeria, de op vier na grootste olieproducent van de organisatie, inderdaad opstappen, dan komt de OPEC in de grootste crisis sinds jaren terecht.