Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Spanningen tussen Indiase centrale bank en overheid lopen verder op

De spanningen tussen de Indiase centrale bank en de overheid van premier Narendra Modi lopen steeds verder op. Een topbestuurder van de bank zei vrijdag dat het tegenwerken van de centrale bank mogelijk "catastrofale gevolgen" zou kunnen hebben voor India.
Door NU.nl/Reuters

De vicegouverneur van de centrale bank, Viral Acharya, zei dit in een speech tegen vertegenwoordigers van het Indiase bedrijfsleven. Hij refereerde aan de situatie in Argentinië in 2010, waarbij de Argentijnse president de president van de centrale bank ontsloeg. Dit leidde tot onrust op de financiële markten, een stijging van Argentijnse staatsobligaties en een verzwakking van de economie.

"Overheden die de onafhankelijkheid van centrale banken niet willen respecteren, zullen vroeg of laat zich de woede op de hals halen van de financiële markten", zei Acharya. "Ze zullen spijt hebben van de dag dat ze een belangrijk instituut als deze ondermijnen."

De Indiase overheid voert al tijden druk uit op de centrale bank om wat meer ontspannen beleid te voeren en de invloed van de bank te verkleinen.

Onrust op financiële markten van India

De uitspraken van de centrale bankbestuurder komen in een periode waar de onzekerheid met betrekking tot de Indiase economie toeneemt. De Indiase rupee bereikte eerder in oktober een dieptepunt ten opzichte van de dollar.

De valutacrisis heeft geleid tot recordhoogtes van brandstofprijzen, die tot protesten hebben geleid. Op de aandelenbeurs van Mumbai gaat het ook niet goed, de beurs is sinds augustus ruim 13 procent van de waarde verloren.


Lees meer over:

India

Aanbevolen artikelen