Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
VS,

Amerikaanse economische groei omlaag in derde kwartaal

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,5 procent gegroeid op jaarbasis, zo blijkt uit een voorlopige raming van het Amerikaanse ministerie van Handel. Een kwartaal eerder was nog sprake van een plus van 4,2 procent.
Door ANP

Economen gingen er te midden van alle handelsspanningen al van uit dat de economie van de Verenigde Staten minder krachtig zou groeien dan in de voorgaande periode.

Zij rekenden in doorsnee op een stijging van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 3,3 procent. Geholpen door de belastingverlagingen van president Donald Trump was in het tweede kwartaal nog sprake van de sterkste groei van 's wereld grootste economie sinds 2014.

De uitgaven van consumenten, die het leeuwendeel van de economie bepalen, gingen dit keer echter nog iets sterker omhoog. De cijfers tonen hier een plus van 4 procent tegen 3,8 procent in het tweede kwartaal.

Volgens analisten blijft de Amerikaanse economie er uiteindelijk solide voor staan. Kenners zien in de cijfers in ieder geval geen reden voor de Federal Reserve om te stoppen met het stapje voor stapje verhogen van de rente.

Naar verwachting gaat de Federal Reserve dit jaar nog één keer de rente verhogen. In september werd de rente ook opgekrikt, ondanks kritiek hierop van Trump. De president vindt dat de Federal Reserve de Amerikaanse economie in gevaar brengt. Renteverhogingen zorgen er immers voor dat geld lenen duurder wordt en dat zet een rem op de groei.

Aanbevolen artikelen