De curatoren van de failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen hebben een akkoord gesloten met de zorgverzekeraars. Daardoor is de zorg aan de huidige patiënten gegarandeerd, schrijft minister Bruins (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Het UWV betaalt de komende tijd de lonen van het personeel in beide ziekenhuizen, zoals bij een faillissement gebruikelijk is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt in de gaten of de kwaliteit van de zorg niet in gevaar komt.

Bruins schrijft dat de curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen onderzoeken of een deel van de zorg in Lelystad behouden kan blijven. Daarover loopt overleg met ziekenhuisbesturen in de regio en zorgverzekeraars.

De curator van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft inmiddels geïnventariseerd hoe de situatie in ziekenhuizen in de buurt is. Daaruit is gebleken dat patiënten elders terecht kunnen als ze overgeplaatst moeten worden.

Partijen in beide regio's werken aan een plan voor de langere termijn. Behalve de ziekenhuisbesturen en de verzekeraars zijn daar ook de regionale en lokale overheden bij betrokken.

Slotervaartziekenhuis failliet: 'Eén grote huilpartij'
81
Slotervaartziekenhuis failliet: 'Eén grote huilpartij'

In ieder geval nog zorg in november

Het Slotervaartziekenhuis meldt daarnaast dat het het werk in de poliklinieken in de maand november zeker nog zal voortzetten. Verzekeraars hebben daarvoor geld beschikbaar gesteld, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Er staan nog 30.000 afspraken met zeventienduizend patiënten. Wie niet gebeld wordt dat hij of zij voor zo'n afspraak naar een andere instelling moet gaan, kan gewoon naar het Slotervaartziekenhuis komen voor bijvoorbeeld de afgesproken controle.

Donderdag werden beide ziekenhuizen failliet verklaard. Een grote verrassing was dat niet. Beide ziekenhuizen verkeerden namelijk al langer in financiële moeilijkheden. Bij het MC Slotervaart werken dertienhonderd mensen, bij de IJsselmeerziekenhuizen negenhonderd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!