De Google-campus in Berlijn komt er toch niet. Het Amerikaanse techbedrijf wilde een speciaal gebouw openen waar start-ups zich kunnen vestigen, maar stuitte op veel weerstand.

Daarom kondigt Google aan dat de campus er toch niet komt, meldt de lokale krant Berliner Zeitung.

Buurtbewoners protesteerden al twee jaar tegen de plannen voor een Google-campus. Sommige activisten maakten zich zorgen over Googles belastingpraktijken en de manier waarop het bedrijf met persoonlijke gegevens omgaat.

Anderen maakten zich vooral zorgen dat de huizenprijzen in de wijk fors zouden stijgen na de komst van een bedrijf als Google. Ze waren bang dat de wijk onbetaalbaar zou worden voor de huidige bewoners.

Protesten zijn niet de reden

Volgens de woordvoerder zijn de acties niet de reden dat Google afziet van de plannen. "Wij laten onze besluitvorming niet dicteren door protesten", zegt hij tegen de krant. Wat dan wel de reden is, vertelt hij niet.

Twee lokale goede doelen mogen zich nu vestigen in het gebouw dat voor Google bedoeld was. De campus heeft een oppervlakte van 3.000 vierkante meter en ligt in de Berlijnse wijk Kreuzberg.

Huizenprijzen in Kreuzberg

In de hippe wijk Kreuzberg stijgen de prijzen trouwens ook al zonder de aanwezigheid van Google. De gemiddelde huisprijs steeg tussen 2016 en 2017 met 71 procent.

De Berlijnse campus zou de zevende Google-campus worden. Het bedrijf heeft verder zulke gebouwen speciaal voor start-ups in steden als Tel Aviv, Londen en Madrid.