
Recordaantal huizen staat te koop (video)
Volgens de makelaarsvereniging groeit het aanbod doordat de afgelopen maanden veel woningen te koop zijn gezet. Van een stagnatie in de verkoop is volgens de NVM geen sprake. "Nog nooit zijn er zoveel woningen via de NVM aangeboden. En er zijn ook nog nooit zoveel huizen verkocht", aldus Smit. De NVM heeft een marktaandeel van circa tweederde en registreert al ruim dertig jaar de ontwikkelingen op de woningmarkt.
Het aantal huizen in de verkoop lag halverwege mei 14 procent hoger dan in het voorgaande jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2005 nam het aanbod met 8 procent toe. Het totale bedrag dat met de woningverkopen is gemoeid, steeg afgelopen kwartaal met 16 procent.
Goed evenwicht
De NVM vreest niet dat het grote aanbod de huizenprijzen onder druk zet. Voorzitter Smit: "De mensen die hun huis in de verkoop zetten, verschijnen zelf ook als kopers op de markt. We houden dus een goed evenwicht."
In het tweede kwartaal is de prijs van een woning met 1,7 procent gestegen. Een huis kostte gemiddeld 224.000 euro. In vergelijking met een jaar geleden betekent dat een toename met 3,8 procent. De periode van april tot en met juni vormt doorgaans het beste kwartaal van het jaar op de huizenmarkt.
De makelaars verwachten dat de huizenprijzen de rest van het jaar "licht zullen stijgen". "Ik verwacht geen schokken in het derde en vierde kwartaal", zei de NVM-voorzitter. Hij houdt daarom vast aan zijn eerdere voorspelling dat de prijsstijging over heel 2005 iets boven het inflatieniveau zal liggen.
Appartementen
In het afgelopen kwartaal bleken appartementen daar wederom bovenuit te springen. De prijs van een doorsnee appartement steeg in vergelijking met het eerste kwartaal met 2,3 procent. Een tussenwoning steeg het minst in prijs: 1,1 procent.
Huizenbezitters in Zuid-Limburg profiteerden het afgelopen kwartaal het meest van een prijsstijging. Na een prijsdaling in het eerste kwartaal werd een woning in de provincie in de afgelopen drie maanden gemiddeld 5,1 procent duurder. Ook in en rondom Den Haag, Utrecht en de stad Groningen werden flinke stijgingen genoteerd, van 3 procent of meer. Verkopers in de regio Almere werden geconfronteerd met huizenprijzen die 0,7 procent lager lagen.