Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken vragen uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.

Dinsdag worden de medewerkers en patiënten van beide ziekenhuizen op de hoogte gebracht van de actuele situatie. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar", aldus de woordvoerder.

De patiëntenzorg blijft gegarandeerd. "Dit is een wettelijke taak van de zorgverzekeraars. De patiënten die momenteel in beide ziekenhuizen worden behandeld, kunnen blijven rekenen op adequate zorg."

"Beide ziekenhuizen zijn in de financiële problemen gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel in een situatie van grote arbeidskrapte", verklaart de woordvoerder. "In de afgelopen dagen is gebleken dat de verzekeraars geen vertrouwen meer hebben in een gezonde financiële toekomst."

Spoedeisende hulp gesloten

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam als gevolg van de financiële problemen de afdeling spoedeisende hulp gesloten, meldt Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, dinsdag tijdens een persconferentie.

Deze maatregel geldt niet voor MC IJsselmeerziekenhuizen. Volgens bestuursvoorzitter Sjoerd de Blok is er weinig acute zorg in de ''rurale omgeving'' waarin de ziekenhuizen zich bevinden.

Financiële onrust speelt al langer

De financiële problemen spelen al langere tijd. Het concern is sinds vorig jaar technisch failliet. Toen zat het eigen vermogen al 3,6 miljoen euro in de min.

Begin oktober bleek uit het jaarverslag dat de financiële situatie verder verslechterd was. Onder de streep leed MC IJsselmeerziekenhuizen een verlies van 999.000 euro. Hierdoor daalde het negatieve eigen vermogen naar 4,6 miljoen euro.

Bij de presentatie van de jaarcijfers liet het bedrijf al weten dat het voortbestaan in gevaar was gekomen.

Ook op bestuurlijk niveau al tijden onrustig

Op bestuurlijk niveau heerst er al tijden onrust binnen de MC Groep. Deze zomer plaatsten Het Parool en NRC een brief van het medische personeel gericht aan de raad van bestuur (rvb). Hierin schreven de artsen het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren en voor een faillissement van het ziekenhuis te vrezen.

"Wij maken ons ernstig zorgen en denken dat de huidige aanpak van de rvb zal leiden tot een faillissement van ons ziekenhuis", schreef het Bestuur Medische Staf (BMS) destijds.

Daaropvolgend besloot Willem de Boer, de bestuursvoorzitter van MC Slotervaart, op te stappen. In september besloot hij onder druk van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uit de rvb van het ziekenhuis te stappen. Tevens stapte hij uit het bestuur van MC Groep, waar hij medeoprichter van is.

Snel duidelijkheid voor patiënten

De gemeente Lelystad zegt dinsdag het belangrijk te vinden dat er een ziekenhuis is en blijft "voor de inwoners van Lelystad en de omliggende gemeenten". Daarom vindt de gemeente het ook belangrijk om snel duidelijkheid te hebben voor patiënten en medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen.

Ook Marjolein Moorman, waarnemend wethouder zorg in Amsterdam, zegt in een reactie het zeer belangrijk te vinden dat er voldoende capaciteit is in Amsterdam voor medisch specialistische zorg is en dat de huidige patiënten van het MC Slotervaart de zorg krijgen die zij nodig hebben.

De gemeente heeft hierover contact gehad met de belangrijkste verantwoordelijke partijen: zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aldus Moorman.

De zorgverzekeraar heeft volgens de wethouder verzekerd dat de ziekenhuiszorg in Amsterdam niet in de knel komt. Ook kan een eventuele verandering van medische specialistische zorg goed opgevangen worden en is er voldoende capaciteit beschikbaar in de regio.