De belangrijkste industriële branchefederatie van Duitsland (BDI) is boos op de Verenigde Staten. Het land zou volgens de federatie druk op de Iraakse autoriteiten uitoefenen om het Amerikaanse General Electric een miljardencontract voor de ontwikkeling van energiecentralen te gunnen, ten koste van het Duitse Siemens.

Het gaat om een project met een waarde van rond de 15 miljard dollar (13 miljard euro). Siemens zou de voornaamste kandidaat zijn om de opdracht uit te voeren, maar een actie van de Amerikanen zou daar verandering in hebben gebracht, stelt de federatie.

Volgens de BDI tast de houding van de Amerikanen zakelijke beslissingen aan. De werkwijze van de Amerikanen wordt onacceptabel genoemd door BDI-bestuurder Joachim Lang. Hij deed zijn uitspraken in de Duitse krant Welt am Sonntag.

Een definitieve beslissing over het project is nog niet genomen. De Iraakse overheid zei eerder dat politiek geen rol speelt bij de gunning, maar dat het gaat om zaken als werkgelegenheid, duur van de werkzaamheden en bankgaranties.

Eerder werd al wel een breder akkoord gesloten tussen de Verenigde Staten en Irak over de ontwikkeling van de energiesector in Irak.