Na Singapore en Zwitserland, zou Nederland de beste wegen hebben. Toch scoort ons land vrij laag op het gebied van bereikbaarheid, omdat het relatief lang duurt om van A naar B te komen, blijkt uit een index van het World Economic Forum (WEF).

Dat komt door de vele auto's en files in een relatief klein land, meldt de zakelijk nieuwssite Business Insider (BI) zaterdag op basis van de cijfers van het WEF.

De jaarlijkse graadmeter voor de internationale concurrentieposities van 140 landen werd deze week gepubliceerd. Het WEF berekent de internationale concurrentieindex op basis van allerlei factoren, zoals veiligheid, het belastingklimaat, het onderwijs en de infrastructuur.

BI merkt op dat Nederland in de top drie staat van landen met kwalitatief de beste rijbanen. Maar wat betreft bereikbaarheid staat ons land op de 24e plek.

Het WEF kijkt daarbij onder meer naar de gemiddelde snelheid waarmee mensen zich kunnen verplaatsen tussen de tien grootste steden in een land. Duitsland (plek zes), Frankrijk (plek negen) en België (plek negentien) doen het een stuk beter dan Nederland.

Amerikaanse steden het best bereikbaar

Gemiddeld zijn Amerikaanse steden het best bereikbaar, gevolgd door die in Saoedi-Arabië en Spanje. In het Afrikaanse Mauritanië kom je het minst makkelijk van A naar B. De allerslechtste wegen liggen op het Caribische eiland Haïti.

Al met al is de concurrentiepositie van Nederland dit jaar achteruitgegaan. Ons land staat niet meer in het rijtje van de vijf concurrerendste economieën van de wereld, bleek eerder deze week. Op de Global Competitiveness Index neemt Nederland de zesde plaats in. Vorig jaar stond Nederland nog op plek vier.