De rente op Italiaanse staatsobligaties is vrijdag naar het hoogste niveau in vijf jaar gestegen. De rente op een tienjarige staatslening stond op het hoogtepunt rond 10.00 uur op 3,8 procent.

Sinds begin 2014 zijn de rentes op staatsschuld van het Zuid-Europese land niet zo hoog geweest. Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsleningen steeg naar het hoogste niveau in 5,5 jaar.

Investeerders lijken te vrezen voor de gevolgen van een ruzie tussen de Europese Unie en Italië over de Italiaanse begroting.

De Italianen willen meer geld uitgeven dan volgens de Europese Commissie goed is om de overheidsfinanciën in orde te houden. In een officiële brief werd geconstateerd dat de plannen op drie belangrijke punten niet voldoen aan het Europese Stabiliteits- en Groeipact.

Italiaanse regering heeft tot 22 oktober voor reactie

De Italiaanse regering heeft tot 22 oktober om met een reactie te komen en om al veranderingen door te voeren. Hierna kan de Europese Commissie er eventueel voor kiezen sancties op te leggen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte verklaarde niet bezorgd te zijn door de brief. Ondertussen verklaarde vicepremier Matteo Salvine, leider van coalitiepartij Lega, dat hij duidelijk heeft gemaakt door te gaan met de plannen, ongeacht de reactie van Europa.

Oud-voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem zei tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC te verwachten dat er een confrontatie zal ontstaan tussen de Europese Commissie en de Italiaanse regering.

Ook zijn handelaren en analisten sowieso sceptisch over de Italiaanse overheidsfinanciën en de plannen die de nieuwe regering heeft om die op orde te krijgen. Italië heeft met een schuld van ruim 130 procent van de Italiaanse economie al de op een na hoogste staatsschuld in de eurozone.