Vrijdag vlak voor tien uur 's avonds stond de Dow-Jones even op de laagste stand van het jaar

NEW YORK - Het was vrijdag andermaal kommer en kwel op Wall Street. Meteen na de opening doken de Dow-Jonesindex en de Nasdaq omlaag, in de loop van de handelsdag werd het verlies alleen maar groter. De Dow-Jones kwam zelfs even op de laagste stand van dit jaar te staan, met een verlies van 5,25 procent.

Bijna 5 procent lager

De Dow-Jonesindex sloot op een stand van 8019,26 punten. Dat is 390 punten, ofwel 4,6 procent lager dan het slot van donderdag en de laagste slotstand sinds oktober 1998. Schermenbeurs Nasdaq ging iets minder hard omlaag maar moest toch ook nog 38 punten (2,8 procent) inleveren tot een slotstand van 1319,05 punten.

Misstanden in Puerto Rico

Farmacieconcern Johnson & Johnson spande in negatief opzicht de kroon in de Dow met een koersverlies van bijna 16 procent. Het aandeel dat in slechte beleggingstijden vaak als veilige haven wordt gezien werd massaal van de hand gedaan. Johnson & Johnson gaf vrijdag toe dat er een onderzoek naar ze loopt in verband met mogelijke misstanden in een fabriek in Puerto Rico. Volgens het bedrijf zelf zou het gaan om een boze ex-werknemer die geruchten verspreidt.

Berichten over bankroet US Airways

Ook waren er op Wall Street flinke klappen voor de aandelen van luchtvaartmaatschappij US Airways en automaker DaimlerChrysler. US Airways moest ruim 19 procent terug op berichten dat een bankroet dreigt nu het verlies in het tweede kwartaal groter bleek dan verwacht.

DaimlerChrysler was de sigaar (min 5,4 procent) omdat de Amerikaanse justitie een onderzoek instelt naar prijsafspraken tussen de autoproducent en dealers om de prijzen van Mercedes-auto's kunstmatig hoog te houden. Volgens Daimler is er niks aan de hand. Wel is het bedrijf op de hoogte van enkele civiele zaken over ditzelfde onderwerp. Daarom zou nu ook justitie interesse hebben. Daimler zegt zelf beurswaakhond SEC op de hoogte te hebben gesteld "in het belang van de transparantie".

Minder winst Merck was voorspeld

Slechts het aandeel Merck kon rekenen op wat positieve belangstelling. De farmaciegigant boekte weliswaar minder winst, maar dat was voorzien. De omzet steeg, de koers verloor na IBM (min 0,1 procent) het minst van de hele Dow met een verliesje van 1,2 procent na bijna de hele dag in de plus te hebben gestaan.

Euro profiteert

De euro profiteerde van de malaise in de VS en deed aan het eind van de handel in New York 1,0160 dollar. Aan het eind van de handel in Europa noteerde de euro 1,0140 dollar.