De Verenigde Staten, China, Canada en Mexico willen dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een aparte geschillencommissie in het leven roept. Deze commissie moet dan gaan kijken of alle maatregelen die in de handelsoorlog zijn genomen rechtmatig zijn.

Het gaat dan om de Amerikaanse importheffingen van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium die het land eerder dit jaar doorvoerde.

De VS wil juist dat er gekeken wordt naar de tegenmaatregelen van onder meer de Europese Unie, China, Canada en Mexico. Noorwegen heeft al laten weten gebruik te willen maken van de commissie, net als de EU.

China en Noorwegen vragen zich af of de importheffingen van de VS wel legaal zijn. De stap van de Amerikanen zou volgens China protectionisme en dus in strijd met de internationale handelswetten zijn.

Gesprekken tussen China en de VS onder leiding van de WTO hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Volgens het Witte Huis waren de invoerheffingen nodig vanwege de nationale veiligheid. Andere landen beschuldigen de VS juist van protectionisme.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!