De regering van Italië krijgt tot maandag 12.00 uur de tijd om de Italiaanse ontwerpbegroting van 2019 toe te lichten.

De EU-commissarissen Pierre Moscovici (Financiële Zaken) en Valdis Dombrovskis (Euro) hebben dit laten weten in een brief aan de Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria.

De maandagnacht bij de Europese Commissie ingeleverde cijfers "zijn een bron van ernstige zorg" en "wijzen op een aanzienlijke afwijking van de EU-begrotingsregels", aldus de EU-commissarissen.

Moscovici en Dombrovskis benadrukken dat Rome de overheidsuitgaven wil opvoeren met 2,7 procent, terwijl juist een pas op de plaats was afgesproken. Ook zullen de plannen niet leiden tot de beoogde afname van de Italiaanse staatsschuld. Die bedraagt 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Italië.

Ten slotte wil de commissie weten met welke argumenten de regering de afkeuring van de conceptbegroting door het Italiaanse Parlementaire Begrotingsbureau (PBO) negeert.

Commissarissen vragen om 'constructieve dialoog'

De commissie houdt het toezicht op de begrotingen van de negentien eurolanden en kan een aanpassing van de cijfers eisen. Ook kan de commissie een ontwerpbegroting formeel verwerpen. In de brief vragen de commissarissen om "een constructieve dialoog".

Rome wil volgend jaar 37 miljard euro meer uitgeven. Het begrotingstekort stijgt naar 2,4 procent terwijl met de vorige regering een percentage van 0,8 procent was afgesproken.

Ook andere EU-landen moeten verantwoording afleggen

Er is de afgelopen jaren door andere eurolanden kritiek geleverd op de soepele houding van de Europese Commissie jegens Italië. Na afloop van een top in Brussel op donderdag zei voorzitter Jean-Claude Juncker dat de Italianen worden beoordeeld met dezelfde "strengheid en souplesse" als alle andere eurolanden.

Ook Spanje, Portugal, Frankrijk en België kunnen een brief verwachten waarin de commissie om opheldering over hun begrotingen vraagt. Volgens de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt is het "van de pot gerukt" dat België in dat rijtje staat, zei hij op de radio.