Ondernemer Marcel Boekhoorn gaat op korte termijn de schuldenlast van winkelketen HEMA verlagen. "Deze loden last zit groei in de weg en belemmert optimaal gebruik van de kracht van het oersterke HEMA", aldus de ondernemer tijdens de persconferentie over zijn overname van de winkelketen. 

Met de overname is al een eerste stap gezet. Er is 100 miljoen euro aan leningen afgelost en er wordt 40 miljoen euro in het eigen vermogen gestopt. 

HEMA, dat in de zomer de eerste gesprekken had met Boekhoorn, kampt met een veel te hoge schuldenlast, zegt de ondernemer. Die is een direct gevolg van de hoge prijs die de voormalige eigenaar Lion Capital voor HEMA betaalde in 2007. "De koopprijs werd voldaan door het bedrijf vol te hangen met honderden miljoenen, bijna 1 miljard aan obligaties", aldus Boekhoorn. 

Hij vertelt toen ook al een bod op HEMA te hebben gedaan. Zijn bod was lager dan dat van Lion Capital. HEMA ging uiteindelijk in zee met de Britse investeringsmaatschappij. "En dat heeft men geweten", meent Boekhoorn.

HEMA verkocht: Zo zien buitenlanders de 'oer-Hollandse' winkel
141
HEMA verkocht: Zo zien buitenlanders de 'oer-Hollandse' winkel

Weer kansen om te groeien

In de balans van eind januari 2018 had HEMA obligaties ter waarde van ruim 700 miljoen euro op een totaal balansvermogen van 1.470 miljoen euro. Van de schuld moeten enkele honderden miljoenen af. 

Boekhoorn zegt verder dat er een streep wordt gezet onder de verzuurde relatie met de franchisers. "We hebben de partijen bij elkaar gekregen en geholpen om de gerezen problemen voor eens en altijd op te lossen. Advocaten zijn vanaf vandaag niet meer welkom bij HEMA. Alleen als klant." 

HEMA meldde eerder op donderdag al dat met de nieuwe afspaken met de franchisers alle rechtszaken en opzeggingen van contracten van de baan zijn. De details zijn niet bekendgemaakt.

'Het zijn geen gemakkelijke tijden'

Boekhoorn benadrukt verder dat het verlagen van de schuldenlast en het oplossen van de problemen met de franchisers geen doelen op zich zijn, maar voorwaarden. "HEMA moet weer kans krijgen om zich te ontplooien en te groeien. Het zijn geen gemakkelijke tijden. We zullen alle zeilen bij moeten zetten. De potentie is enorm."

HEMA-directeur Tjeerd Jegen vertelt dat HEMA de groeiambities nu versneld kan realiseren. "Marcel Boekhoorn gaat voor een langetermijninvestering. Daar ben ik heel blij mee. Hiermee krijgen we meer schaalgrootte en kunnen we eindelijk meedoen in de Champions League van de retail."

'Weinig affiniteit met een private-equityclub uit Londen'

In een toelichting vertelt Jegen een vliegwieleffect te verwachten van het verlagen van de schulden. Een lagere schuld betekent ook lagere rentekosten. Wat bespaard wordt aan rentebetalingen kan dan gebruikt worden om te investeren in het bedrijf. De precieze stappen om nog enkele honderden miljoenen aan schuld af te lossen, moeten nog in kaart worden gebracht.

Met de komst van Boekhoorn als nieuwe eigenaar zijn ook de problemen met de franchisers zo goed als opgelost. Volgens Jegen speelde Boekhoorn als ondernemer daarbij een grote rol.

"Je hebt 96 Nederlandse ondernemers die franchiser zijn bij HEMA. Die hebben weinig affiniteit met een private-equityclub uit Londen", meent de HEMA-directeur.

"Die hebben wel veel affiniteit met en voelen veel emotie bij een topondernemer als Marcel Boekhoorn. Ik denk dat veel ondernemers beseften dat dit een hele mooie kans was om onze geschillen op te lossen."