Koffiegigant Starbucks sluit zijn supportcenter in Amsterdam. De medewerkers van het regiokantoor verliezen bijna allemaal hun baan en de functies verhuizen naar Londen, waar Starbucks nu al zijn Europese hoofdkantoor heeft.

Bij het Europese regiokantoor werken nu nog 190 medewerkers, die zich bezighouden met marketing, logistiek en andere ondersteunende taken. De koffiezaken van Starbucks verdwijnen niet uit Nederland.

Het beheer van de vestigingen gaat over naar franchisepartner Alsea, mits de betrokken instanties en ondernemingsraden hiermee akkoord gaan.

De zaken in Frankrijk, België en Luxemburg vallen al onder Alsea. Met dit Mexicaanse bedrijf wordt al langer samengewerkt. De financiële details van deze overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.

De koffiebranderij die Starbucks in 2002 opende in Amsterdam blijft open en de tachtig medewerkers behouden hun baan. Vier medewerkers van het Amsterdamse supportcenter kunnen daar aan de slag. De branderij levert koffie aan vestigingen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Maatregel volgt op soortgelijke actie in VS

De herstructurering in Europa volgt op soortgelijke stappen die Starbucks eerder aankondigde in de Verenigde Staten. Op de thuismarkt sluit het bedrijf dit jaar nog 150 koffiezaken, zo werd eerder aangekondigd.

Dat gebeurt met name in binnensteden. De filialen in de buitenwijken en in plattelandsgebieden zijn lucratiever. Op veel markten kampt Starbucks met moordende concurrentie. Zeker sinds Coca-Cola eerder bekendmaakte de Britse keten Costa over te nemen. Met die deal waren miljarden gemoeid.

Investeerder Bill Ackman, die zijn investeringsvehikel Pershing Square genoteerd heeft aan de beurs in Amsterdam, nam onlangs een belang ter waarde van 900 miljoen dollar in Starbucks.

Hij gelooft dat de waarde van de aandelen in drie jaar tijd kan verdubbelen. Ackman wees in het bijzonder op de kansen voor de keten in China.