Premier Mark Rutte heeft de zorgen van Nederland over de Italiaanse begrotingsplannen overgebracht aan de Italiaanse premier. Dat deed hij tijdens de EU-top in Brussel.

Het was een goede ontmoeting met zijn ambtgenoot Giuseppe Conte, schrijft Rutte op Twitter. De premier steunt de Europese Commissie, die zich al kritisch heeft uitgelaten over de Italiaans conceptbegroting voor 2019.

De nieuwe begroting zorgt voor tekort van 2,4 procent en dat is meer dan Italië heeft afgesproken met de EU. Het lijkt er volgens Brussel op dat dat afwijkt van de Europese begrotingsregels. Een definitief oordeel volgt in de komende weken.

Conte zei donderdag bij aankomst al dat hij kritiek verwacht op zijn "mooie begroting". Zijn regering richt zich op groei, aldus de premier. Hij zal de plannen uitleggen aan zijn Europese ambtgenoten en heeft vertrouwen in een "constructieve dialoog".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!