Verschillende zakenmensen en politici breken op korte termijn de banden met Saoedi-Arabië na de verdwijning van journalist en criticus Jamal Khashoggi. NU.nl zocht uit wat voor relatie het Nederlandse bedrijfsleven met het Arabische koninkrijk heeft.

Tientallen grote ondernemingen, zakenmensen en politici hebben afgelopen week afgezegd voor het 'Davos in de woestijn' en in meerdere gevallen zijn investeringen door Saoedische organisaties stilgezet.

Zo schrapte de Britse zakenman Richard Branson een Saoedische investering van 1 miljard dollar (865 miljoen euro) in zijn ruimtebedrijven, probeert een Amerikaans talentenagentschap onder een eerdere deal van 400 miljoen dollar uit te komen en daalden de aandelen van het Japanse Softbank door de hechte relaties met Saoedi-Arabië.

Tot voor kort probeerden de Saoedi's ook in veel bedrijven een belang te verwerven. Zo zou Tesla-topman Elon Musk met behulp van het Saoedische investeringsfonds zijn automaker van de beurs halen. Olieconcern Saudi Aramco nam begin augustus nog de Duitse rubberproducent Arlaxeo over.

Nederland importeert steeds minder olie uit Saoedi-Arabië

Nederlandse organisaties voerden in 2017 voor 2,6 miljard euro aan goederen uit naar Saoedi-Arabië. Hiermee staat het land 29e op de lijst met de grootste exportlanden voor Nederlandse goederen.

Dan ging het vooral om chemische producten (650 miljoen euro) en machinemateriaal (680 miljoen euro). Opvallend is dat er ook 380 miljoen euro aan 'minerale brandstoffen', zoals olie, gas of steenkolen, vanuit Nederland naar Saoedi-Arabië gingen.

Nederland importeerde vorig jaar voor 1,3 miljard euro aan goederen uit Saoedi-Arabië. Dan gaat het vooral om olie- en gasgerelateerde producten (900 miljoen euro), maar ook om chemische producten (300 miljoen euro). De import van olie is de laatste jaren flink gedaald. In 2014 bedroeg de olie-invoer nog 3 miljard euro.

Nederlandse bedrijven in Saoedi-Arabië

De Nederlandse economie is net iets groter dan de Saoedische economie, ongeveer 830 miljard dollar tegen ruim 600 miljard dollar.

Onder meer zwaartransportbedrijf Mammoet is al veertig jaar actief in het Arabische land. Het concern heeft klanten in de infrastructuur-, elektriciteits- en petrochemiesector. Deze zomer werd een nieuwe locatie geopend met een werf van 20.000 vierkante meter.

Verder levert bijvoorbeeld familiebedrijf Van Leeuwen stalen buizen voor de petrochemische industrie in Saoedi-Arabië. Ook multinationals als AkzoNobel, Shell en Unilever zijn actief in het Arabische land.