Multinational AkzoNobel gaat stevig in de kosten snijden en daarbij verdwijnen ook banen. De van oorsprong Nederlandse verfgigant maakt later dit jaar meer details bekend.

Het bedrijf kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan tegen 2020 voor 200 miljoen euro aan kosten te willen besparen. Daarvoor trekt het bedrijf eenmalig 350 miljoen euro uit in de periode 2018-2020.

Volgens topman Thierry Vanlancker zal de besparing gepaard gaan met banenverlies.

De kostenbesparing is onderdeel van de strategie van het bedrijf waarbij het zich volledig richt op verf en coatings. Het is de eerste keer dat Akzo de cijfers exclusief de onlangs verkochte chemiedivisie Specialty Chemicals presenteert.

Positief over resultaten derde kwartaal

Het bedrijf was wel positief over de resultaten van het derde kwartaal van dit jaar. Akzo verdiende meer geld met de verkoop van zijn verven, ondanks een gedaalde omzet.

Akzo voerde de nettowinst op van 216 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar naar 301 miljoen euro. De omzet daalde als gevolg van wisselkoerseffecten met 4 procent tot 2,4 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten was de omzet stabiel.

Acties van het personeel

De verfreus kreeg de afgelopen tijd ook te maken met acties onder personeel. Dat eist onder meer hogere lonen. Vakbond FNV vindt dat niet alleen de aandeelhouders, maar ook de werknemers moeten profiteren van de miljarden die de verkoop van Specialty Chemicals opbracht. Volgens de vakbond wordt er met de plannen olie op het vuur gegooid.

De bond bevestigt wel dat er de afgelopen tijd "voorzichtig contact" is geweest met Akzo om alsnog goede afspraken te kunnen maken. Dat werd eerder ook door Vanlancker gemeld.

Ook vakbond CNV was niet te spreken over de aangekondigde plannen. "Alleen aandeelhouders profiteren", claimt de vakbond. "Wij wisten van niks, de medewerkers wisten van niks."