Het Nederlandse concern AkzoNobel heeft in het derde kwartaal ondanks een gedaalde omzet meer geld verdiend met de verkoop van zijn verven. Het bedrijf compenseerde de hogere kosten voor grondstoffen met hogere verkoopprijzen.

Directeur Thierry Vanlancker is tevreden over het resultaat. "We hebben mooie prestaties neergezet ondanks uitdagende marktomstandigheden, waaronder hogere materiaalkosten en tegenvallende wisselkoersen."

Akzo voerde de nettowinst van 216 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar op naar 301 miljoen euro. De omzet daalde als gevolg van wisselkoerseffecten met 4 procent tot 2,4 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten was de omzet stabiel.

Akzo kondigde aan tegen 2020 circa 200 miljoen euro aan kosten te willen besparen. Daarvoor neemt het bedrijf voor de periode 2018-2020 eenmalig een last van 350 miljoen euro. Verder zei Akzo dat de prijzen voor grondstoffen dit jaar naar verwachting blijven oplopen, maar in een minder hoog tempo in vergelijking met het begin van 2018.

Het is de eerste keer dat AkzoNobel cijfers presenteert na de verkoop van de divisie Specialty Chemicals.