Topman John Flint van de Britse bank HSBC reist later deze maand niet af naar een investeerdersconferentie in Saoedi-Arabië. Ook zijn collega Tidjane Thiam van de Zwitserse bank Credit Suisse speelt met die gedachte. Daarmee groeit de lijst met afzeggers voor het Future Investment Initiative.

Aanleiding voor de annuleringen is de verdwijning van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi uit het Saoedische consulaat in Istanboel. De Turkse autoriteiten vermoeden dat Saoedi-Arabië Khashoggi heeft omgebracht en zijn inmiddels een onderzoek gestart.

Eerder zegden onder meer JPMorgan Chase-topman Jamie Dimon en Ford-president Bill Ford hun deelname aan de conferentie af, net als Uber-topman Dara Khosrowshahi en Viacom-topman Bob Bakish.

Larry Fink, baas van investeerder BlackRock, en zijn collega Stephen Schwarzman van branchegenoot Blackstone zouden hun tripje naar Saoedi-Arabië ook heroverwegen.

Ondernemer Richard Branson sneed eerder al zijn zakelijke banden met de Saoedische regering door. Het grote Hollywood-impresariaat William Morris Endeavor (WME) zou zich daarbovenop hebben teruggetrokken uit een deal ter waarde van 400 miljoen dollar met het Saoedische staatsinvesteringsfonds.

Over een maand staat een Nederlandse handelsmissie naar Saoedi-Arabië op de agenda. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vindt het nog te vroeg om die eventueel af te gelasten. Hij wil eerst het onderzoek van de Turken afwachten.