DEN HAAG - Tuinders willen illegale werknemers buiten hun kassen en van hun akkers houden door agrarische loonbedrijven een keurmerk te geven. Volgens landbouworganisatie LTO Nederland zijn tuinders vaak het slachtoffer van malafide uitzendbureau's, die illegale seizoensarbeiders als 'normale' werknemers laten werken.

"Voor tuinders is het nu nog heel moeilijk om te bepalen of een uitzendbureau netjes werkt en keurig alle premies betaalt. Door de loonbedrijven te certificeren, kunnen tuinbouwbedrijven alle risico's uitsluiten", licht een LTO-woordvoerder vrijdag toe. Volgens hem is het van groot belang dat het gebruik van illegalen in de sector wordt teruggedrongen en het slechte imago van de bedrijfstak wordt opgevijzeld.

Goed gedrag

De landbouworganisatie heeft samen met het ministerie van Sociale Zaken het project 'Certificering van handmatige agrarische loonbedrijven' opgezet. Zo'n zestig loonbedrijven hebben van de landbouworganisatie al een certificaat van goed gedrag gekregen. LTO verwacht dat dit aantal voor het einde van dit jaar verdubbeld zal zijn.

De certificering geldt voor alle uitzendbureau's die werknemers leveren aan tuinders die zich bezighouden met open teelt en glastuinbouw. Daarbij gaat het om loonbedrijven die werknemers leveren voor de kassen in het Westland, maar ook bijvoorbeeld aspergestekers voor Limburg, aarbeienplukkers en bollenpellers. Het project duurt vier jaar en kost in totaal 860.000 euro.

Het merendeel van de kosten draagt het bedrijfsleven zelf, aldus LTO. Tuinders kunnen in drukke periodes soms moeilijk betaalbaar personeel vinden en zoeken hun heil bij de veel goedkopere illegale seizoensarbeiders. Minister Vermeend van Sociale Zaken heeft begin dit jaar de tuinders gewaarschuwd dat ze hard worden aangepakt als deze praktijken doorgaan.

Vorige week constateerde het Westland Interventie Team (WIT) nog dat tuinders in de kassenstreek vorig jaar via uitzendbureau's op grote schaal gebruik hebben gemaakt van de diensten van illegale werknemers. .

Malafide uitzendbureau's

"Veel tuinders worden echter ook misleid door malafide uitzendbureau's en denken wel degelijk met legale werknemers te maken te hebben, waarover keurig premies zijn betaald. Menig ondernemer is al in ernstige financiële problemen geraakt, omdat dit niet zo bleek te zijn en hij te maken kreeg met allerlei boetes en naheffingen van niet betaalde premies", stelt de LTO-zegsman.