Italië moet bij de begrotingsbesprekingen 'kalmeren' en de euro niet langer in twijfel trekken, stelt Mario Draghi. Volgens de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) brengen de politici hiermee bedrijven en huishoudens schade toe.

"Een groter budget inzetten in een land met een hoge schuldenlast wordt ingewikkelder als mensen ook nog aan de euro beginnen te twijfelen", betoogde Draghi zaterdag op een persconferentie tijdens de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Italiaanse regering is van plan om het budgettekort door hoge uitgaven te verdrievoudigen in 2019.

De regering roept daarmee tegenstand op van Europese functionarissen. Rome komt zo namelijk terug op de eerdere belofte om het tekort juist terug te dringen.

Door negatieve uitspraken over de euro zouden huishoudens en bedrijven hogere rentes op leningen moeten betalen, stelt Draghi.

Een hoge functionaris deed eerder dit najaar de uitspraak dat Italië baat zou hebben bij het verlaten van de euro. Hij nam dit terug toen de markt meteen heftig reageerde.

Opkoopbeleid van de ECB

Draghi adresseerde in de persconferentie ook de beschuldigingen van de Italiaanse regering, die stelt dat het eind van het opkoopbeleid van de ECB de economie daar fors raakt.

De voorzitter stelde daarop dat de economische problemen van het land juist komen door lokale kwesties. Volgens Draghi bewijst de situatie in Griekenland dat het ECB-beleid niet de oorzaak is van de problemen in Italië, omdat daar niet dezelfde effecten te zien zijn.