ALMERE - De fusie tussen pizzaketens Al Capone's en Original Pizza gaat niet door. Beide bedrijven waren in april al overeengekomen de organisaties samen te voegen, maar problemen met de zelfstandige filiaalhouders hielden de fusie tegen, aldus Al Capone's-directeur D. Galiart vrijdag.

Volgens Galiart waren vooral de franchisenemers van Original ontevreden over hun moederorganisatie. "De prijzen die de groothandel van Original de afnemers rekent zijn veel te hoog", zo verklaart Galiart die onvrede. AL Capone had zelf ook strubbelingen met zijn filialen.

Al Capone's zal nu zelfstandig doorstarten. Het bedrijf ging begin deze maand failliet nadat een langlopend conflict met de 35 filialen werd opgelost door een schadevergoeding. Door problemen met de telefoonverbindingen was Al Capone in 2001 5 dagen onbereikbaar.

Tevens wekte Al Capone de woede van de filiaalhouders op door het gratis bestelnummer te vervangen voor een 0900-nummer. Jongeren belden de gratis lijn vaak zonder te bestellen. Het schrappen van het nummer leverde ruim 300.000 euro op en daar willen de filiaalhouders een deel van hebben. Zij vonden het sluiten van de gratis lijn een inbreuk op het concept van Al Capone's.

Al Capone's betaalde de filialen ieder ongeveer 30.000 euro, ruim een miljoen euro in totaal. Dat betekende het failissement, maar inmiddels heeft Galiart de naam opgekocht uit de failliete boedel en is hij verder gegaan met de overgebleven 30 pizzawinkels.