AMSTERDAM - De aandelenkoersen staan vrijdag wederom onder druk. Nieuwe berichten over boekhoudfraude in de Verenigde Staten, lagere slotstanden op de Amerikaanse beurzen en tegenvallende cijfers van het Zweedse telecomconcern Ericsson waren voldoende om de stemming te bederven.


Bekijk video

De Amsterdamse AEX-index opende de dag direct tien punten lager dan het slot van donderdag. In het eerste handelsuur bewoog de graadmeter zich rond dat niveau, om eind van de ochtend een stand van 375,76 punten te noteren. Dat is een verlies van 2,8 procent, ofwel bijna elf punten.

Het Damrak presteerde daarmee even slecht als de andere Europese beurzen. Frankfurt, Londen en Parijs lieten alle verliezen zien die variëreerden van 3 tot 3,5 procent. De DAX-index van de beurs in Frankfurt zakte onder de 4000 puntengrens.

Het negatieve sentiment kreeg zijn belangrijkste impulsen van de andere kant van de oceaan. Donderdag nabeurs meldde mediagigant AOL Time Warner het vertrek van zijn tweede man, Robert Pittman. Het concern gaf niet aan of het vertrek in verband stond met krantenberichten eerder op die dag. Volgens de Washington Post zou AOL voor en na de fusie met Time Warner zijn omzetcijfers hebben geflatteerd.

Ericsson

In Europa vielen de cijfers van Ericsson slecht. Het Zweedse telecombedrijf presenteerde vrijdag het zevende opeenvolgende kwartaalverlies. Verder gaat Ericsson voor 3,3 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven, tegen een prijs die 74 procent lager ligt dan de slotkoers van donderdag.

Beleggers putten uit de emissieprijs weinig vertrouwen voor de aandelenkoersen op korte termijn. In Europa zakten verscheidene telecombedrijven weg, zoals het Franse Alcatel (min 7,5 procent). Opvallend was derhalve de winst die KPN (0,7 procent) en Vodafone Libertel (0,4 procent) wisten te boeken.

De Duitse componentenmaker Epcos maakte een forse klap door voor zichzelf en de branche een sombere toekomst te schetsen. Het fonds verloor ruim 15 procent.

KPN was met uitgever Wolters Kluwer het enige hoofdfonds dat in Amsterdam uit het rood bleef, zonder duidelijke verklaring. De verliezen zaten bij technologiebedrijven als CMG (5,8 procent), Philips (4,4 procent) en ASML met 5 procent. Verder sleurden ook de financiële instellingen de AEX naar beneden. Zwaargewichten als ING (-3,5 procent), ABN Amro (-3,4), Fortis (-4,1) en Aegon (-3,4 procent) moesten flink terug.

Euro

Op de valutamarkt is het weer voorbij met de waardestijging van de dollar. De euro herwon en noteerde 1,015 dollar. Dat is meer dan de 1,0070 dollar van donderdag. Ten opzichte van het Britse pond was de euro echter in de min. Met 0,6420 pond verloor de Europese munt aan waarde ten opzichte van de 0,6430 pond van donderdag.