De Europese Centrale Bank (ECB) zou er volgens Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), verstandig aan doen om rustig af te wachten hoe de huidige economische spanningen uitspelen.

Dit jaar wordt het opkoopprogramma van de ECB afgebouwd. Groeiend protectionisme, de Brexit en de Italiaanse begroting veranderen daar wat Knot betreft niets aan, laat hij aan Bloomberg weten.

Hij zegt dat het beter is dat er de komende maanden even geen nieuwe beleidssignalen uit Frankfurt komen.

"We doen er goed aan om eerst af te wachten en te kijken hoe deze risico's echt uitpakken", aldus Knot. "Het is misschien het beste om de rest van 2018 rustig door te brengen met het afbouwen van ons opkoopprogramma van obligaties en dan vanaf januari verder te focussen op wat te doen met de rentetarieven."

Knot is momenteel op het Indonesische eiland Bali, waar de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank wordt gehouden.

Tijdens een persconferentie in Nederland eerder deze week zei Knot ook al dat hij en andere bestuurders bij de ECB waarschijnlijk pas volgend jaar echt zullen gaan bespreken wat er met de rente in Europa moet gebeuren.