Het Italiaanse parlement heeft voor de economische plannen van de regering gestemd, wat betekent dat de Italiaanse staat een groter begrotingstekort nastreeft dan eerder werd voorzien. 

Zowel het Italiaanse parlement als de senaat stemde donderdagavond in met het document waarin de regering stelt meer geld te willen lenen om in de economie te pompen.

De coalitieregering van de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) is van plan meer schulden te maken, omdat daarmee de economie zou worden vlotgetrokken.

Dit is omstreden, omdat de Italiaanse staat al een buitensporig grote schuldenlast heeft. De schuld heeft een omvang van ongeveer 133 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Nederland is dat percentage 57 procent. De EU dringt er al jaren op aan dat Rome zijn schuldenberg kleiner maakt.

De Europese Commissie wil het document voor maandag binnen hebben.

Overheid overweegt staatsbelang in Alitalia

Vicepremier Luigi Di Maio zei in een interview met zakenkrant Il Sole 24 Ore dat het ministerie van Economische Zaken een belang kan nemen van 15 procent in vliegtuigmaatschappij Alitalia. Het concern werd vorig jaar onder curatele gesteld wegens acute financiële nood. De staat werkt aan een nieuw bedrijf dat de vervoersonderneming van de ondergang moet redden. 

Behalve het ministerie, zouden ook andere bedrijven waar de staat in zit, willen meewerken aan de doorstart. Zo noemt Di Maio onder meer de nationale spoorwegen en de bank Cassa Depositi e Prestiti als deelnemers aan de nieuwe onderneming. Het bedrijf in oprichting zou aanvankelijk 1,5 miljard tot 2 miljard euro in kas hebben voor de redding van Alitalia.

Rome verschafte eerder al een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro voor Alitalia. Een deel van die lening kan volgens de regering worden omgezet in aandelen in het nieuwe bedrijf.