Beleggers lijken de onrust die aandelenbeurzen sinds woensdag in de greep hield, te hebben afgeschud. De AEX en andere aandelenbeurzen in Europa openden vrijdag hoger, nadat de koersen van Aziatische aandelen eerder ook al stegen. 

De AEX opende 0,6 procent in de plus. De beurzen in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk startten respectievelijk 1,2 procent, 1 procent en 0,5 procent in de plus. 

Aandelenbeurzen in Azië koersten vrijdag ook hoger, nadat donderdag nog enorme verliezen werden geleden. Alleen de Nikkei verloor iets ten opzichte van donderdag.

De Hangseng Index in Hongkong won maar liefst 1,75 procent. Ook de Koreaanse Kospi-index steeg flink met 1,8 procent. De beurs van Shanghai won even voor sluiting 0,4 procent, de Shenzhen composite stond nagenoeg onveranderd.

Mogelijke toenadering China en VS

Handelaren leken iets optimistischer over de afloop van de handelsproblemen tussen China en de Verenigde Staten. De economisch adviseur voor het Amerikaanse Witte Huis, Larry Kudlow, verklaarde donderdag dat er beweging zat in mogelijke onderhandelingen over handel tussen beide landen.

In de Verenigde Staten daalden aandelen donderdag nog wel flink. De S&P 500 verloor 2,1 procent, de Nasdaq Composite daalde met 1,3 procent en de Dow-Jonesindex daalde 2,13 procent in waarde. De S&P 500 verloor deze maand zo'n 6 procent en staat dit jaar nog maar 2 procent hoger.

De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde donderdag zijn opmerkelijke kritiek op de Amerikaanse centrale bank. Hij zei dat de Federal Reserve een fout maakt door de rente verhogen. Maar hij zal Fed-voorzitter Jerome Powell naar eigen zeggen niet ontslaan.

Vooralsnog lijken de Amerikaanse beurzen vrijdag wel hoger te gaan openen.