De AEX-index is donderdag wederom flink in de min geëindigd. De belangrijkste Nederlandse beursindex sloot op 517,89 punten, een min van 1,9 procent. Dat is de laagste slotstand van het jaar.

Wat is er aan de hand op de beurzen?

  • Woensdag en donderdag hebben beurzen wereldwijd te kampen met flinke verliezen.
  • Een specifieke katalysator is er niet, maar handelaren wijzen naar de hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties en de verstorende werking van de handelsoorlog tussen China en de VS.
  • Amerikaanse beurzen maakten woensdag al de slechtste dag sinds februari door.

Op 9 februari bereikte de AEX-index gedurende de dag een lagere stand dan vandaag, met 515,96 punten. De index sloot die dag wel hoger dan vandaag.

De Amsterdamse beurs volgt daarmee de wereldwijde trend van de afgelopen twee dagen. Beurzen over de hele wereld kampen met flinke verliezen. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt raakten tot 1,9 procent kwijt.

Als aanleiding wordt er door handelaren gewezen naar de hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties en de verstorende werking van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Alleen KPN eindigt in plus

Bijna alle 25 Amsterdamse hoofdfondsen gingen omlaag. Alleen telecombedrijf KPN niet. Dat fonds eindigde met een plusje van 0,1 procent. De grootste daler was telecombedrijf Altice Europe met een verlies van 5,2 procent. Ook verzekeraars Aegon en NN Group stonden bij de staartgroep en leverden 5,1 en 4 procent in.

In de MidKap stonden luchtvaartcombinatie Air France-KLM en betalingsbedrijf Adyen onderaan met verliezen van 5,8 en 5,6 procent. Beursintermediair Flow Traders, die profiteert van de toegenomen onrust op de financiële markten, voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 3,3 procent.

De komende weken start het nieuwe kwartaalcijferseizoen met de nieuwe gegevens over hoe bedrijven in het derde kwartaal gepresteerd hebben.

Ook Amerikaanse aandelenbeurzen in min

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag ook in het rood gesloten. Beleggers zijn nog altijd nerveus over de oplopende obligatierentes. Ook de vrees dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China de wereldeconomie meer schaadt dan eerder gedacht drukte het sentiment.

De Dow-Jonesindex sloot 2,1 procent lager op 25.052,83 punten. De brede S&P 500 leverde eveneens 2,1 procent in en stond op 2728,37 punten. Beide beursgraadmeters stonden sinds juli niet meer zo laag. Techbeurs Nasdaq daalde met 1,3 procent tot 7329,06 punten.

De hogere rentes op obligaties zorgen voor oplopende financieringskosten voor bedrijven. Ook worden obligaties een interessantere belegging, waardoor sommige investeerders hun geld daarin steken in plaats van in aandelen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!