Leaseplan heeft zijn voorgenomen beursgang afgeblazen. Het bedrijf wijt het schrappen van de plannen aan slechte marktomstandigheden, maakt het bedrijf donderdag bekend.

Vorige week meldde het bedrijf nog dat de beursgang "ergens in de komende weken" zou plaatsvinden. Sindsdien kampen de beurzen wereldwijd met verliezen. In april werd de beursgang overigens ook al uitgesteld.

Eerder deze week meldde Het Financieele Dagblad op basis van een niet-openbaar analistenrapport dat LeasePlan hard wordt geraakt door de problemen rond de Turkse lira.

Door de flinke daling van de Turkse munt leveren auto's nog maar weinig op als ze worden verkocht na het aflopen van het leasecontract. In het ergste geval zou het bedrijf volgens de krant 130 miljoen euro moeten afschrijven.

'Volatiliteit op de beurs is nooit goed'

Een woordvoerder van LeasePlan wilde desgevraagd niets zeggen over de toekomstplannen van het bedrijf, maar verklaarde wel dat ''volatiliteit op de beurs nooit goed is''. Overigens zou LeasePlan in het voorjaar ook al een plan voor een beursgang hebben opgeschort.

Het in 1963 opgerichte LeasePlan is een van grootste leasemaatschappijen in de wereld, met 1,8 miljoen auto's in meer dan dertig landen.

LeasePlan is via CarNext.com ook actief op de markt voor tweedehands auto's. Daarnaast runt het bedrijf een spaarbank in Nederland en Duitsland.